SKETCHBOOKS

L'sketchbook és una llibreta que els artistes, il·lustradors, dissenyadors i amants del dibuix en general tenen per fer dibuixos o esbossos del que vulguin. Com que faig el Batxillerat Artístic, a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró fer dibuixos a l'sketchbook són uns deures setmanals per la matèria de Dibuix Artístic. 

Tenim molta llibertat sobre què volem dibuixar i com. Un cop per setmana, el professor mira tots els sketchbooks dels alumnes i hi fa indicacions o apunts per guiar-nos, ajudar-nos a millorar o proposar-nos de provar alguna cosa nova pe nosaltres. Abans de fer Batxillerat, a 4t d'ESO també vaig tenir uns sketchbooks, però no disposava de tant de temps per treballar-los.

Així doncs, en aquest vídeo faig un recull de tots els dibuixos que he fet des de 1r de Batxillerat fins ara en els quatre sketchbooks que tinc acabats. Des del mes de febrer que vaig començar un nou sketchnook, el qual no apareix en el vídeo, i l'estic aprofitant per provar tècniques noves, com el collage o l'assamblage

En aquest vídeo es pot comprovar una clara evolució, i no tant en el sentit de fer una millora en el nivell de realisme dels dibuixos, sinó just al contrari. Cada sketchbook és completament diferent, però els dibuixos evolucionen cap a una major experimentació de tècniques i més varietat d'estils i temes a tractar. Els tres primers sketchbooks  corresponen als tres trimestres de 1r de Batxillerat, i l'últim que apareix engloba el 12 i 2n trimestre de 2n curs perquè amb el Treball de Recerca se'm va coincidir la possibilitat de no fer l'sketchbook setmanalment pel fet que el meu projecte implicava la creació d'il·lustracions. 

El primer sketchbook està format principalment de dibuixos i tècniques amb els quals em sentia molt còmode treballant i que ja dominava. Des de petita que m'agrada l'art d i l'estil de Tim Burton, i això es veu bastant reflectit sobretot en aquest primer sketchbook. A més a més, em sentia que estava fora de lloc si no representava els elements de la realitat d'una forma bastant realista, ja que em feia una mica de por haver de sortir de la meva zona de confort, cosa que vaih haver d'acabar fent al cap de res. Pel que fa a les tècniques, em sentia totalment còmoda treballant amb bolígraf negre i amb llapis de grafit. D'aquesta manera, el professor em va recomenar que comencés a introduir color i que provés altres tècniques a més a més de suggerir-me que situés les figures en espais, ja fossin reals per treballar la perspectiva o abstractes.

Quan treballava el segon sketchook, vaig descobrir el treball amb l'aquarel·la de tub, la qual et dóna la possibilitat de treballar-la si vols d'una manera més espesa. M'agradava dibuixar d'una manera bastant realista però que també conservés el meu estil. Principalment pintava amb aquarel·la plantes i flors de casa i també vaig començar a experimentar amb els autoretrats.

El tercer sketchbook és el més curt ja que correspon a l'última fase de 1r de Batxillerat, la qual va ser clau per fer un canvi en els meus dibuixos i fer que fossin més experimentals i d'altres més espontanis. En aquest vas ser quan vaig començar a introduir el collage en els meus dibuixos i a potenciar més el treball amb Copic. Aquest mateix sketchbook me'l vaig emportar de viatge a Atenes per començar-lo i el vaig acabar quan estava fent el Summer School a l'ESCAC el mes de juliol de 2017, en el qual només hi dibuixava una companya meva i els seients del tren i del bus de quan tornava cap a casa. A les pàgines finals d'aquest, estan totes les anotacions que vaig fer a les classes teòriques, als visionats de pel·lícules d'en Dani Agudo i totes les idees i storyboard del curtmetratge REaDy.

A l'estiu vaig començar un nou sketchbook, l'últim que apareix en el vídeo, el qual em va servir com a quadern de viatge a Londres per dibuixar i fer esbossos de moments diversos del viatge que vaig fer a l'agost. En començar en nou curs, tenia clar que volia fer grans canvis respecte l'any anterior i llençar-me a experimentar amb tècniques i temàtiques i alhora crear un estil personal distintiu. Com ja he dit, a finals de setembre vaig deixar de treballar-lo pel fet que estava treballant amb les il·lustracions del meu llibre il·lustrat Per què, Angie? del meu Treball de Recerca. Al gener, en finalitzar i lliurar finalment el Treball de Recerca, vaig reprendre de nou la pràctica setmanal de l'sketchbook. A grans trets, aquest sketchbook té dibuixos fets a aquarel·la, a bolñigrafs i rotuladors negres i blancs i a rotuladors Copic. Però el que puc destacar més és el fet d'utilitzar el collage, la introducció de flors reals enganxades, la manipulació pictòrica de fotografies i el treball sobre materials que no fossin els fulls propis de la llibreta, com ara cartrons, plàstic, cartolines, paper vegetal i paper d'embalatge entre molts d'altres. El resultat d'aquesta suma de materials, els quals posteriorment els enganxava a les pàgines de l'sketchbook, va fer que la llibreta adoptés dimensions més groses i que no fos impossible tancar-la com abans.


 

El quart sketchbook, 15 de febrer de 2018

En els meus sketchboks també m'agrada fer dibuixos de denúncia per tal d'immortalitzar el moment polític o social en una creació meva totalment subjectiva, com l'elecció de Trump com a president o el referèndum de l'1 d'octubre de 2017. A més a més, també m'agrada que alguns dibuixos puguin reflectir l'època de l'any en què em trobava quan els vaig fer i, encara més important, com em sentia en aquell precís moment. En els primers sketchbooks no es veu gaire aquesta idea, ja que majoritàriament dibuixava coses que poguéssin agradar als meus companys de classe, ja que tothom sempre tafanjea els dibuixos de tots. En canvi, a partir del segon sketchbook, ja hi ha dibuixos que estan creats a partir d'una sensació o sentiment personal. L'últim i el que actualment estic fent ara, ja són gairebé com diaris personals, en els quals anoto de manera visual com em sento, represento quelcom que hagi passat rellevant o faig una creació totalment lliure i sense pensar si a la gent li agradarà o no.

Dibuixos referents al referèndum de l'1 d'Octubre

Dibuixar a l'sketchbook setmanalment durant gairebé dos anys m'ha servit molt alhora de millorar en el dibuix, però el més important per mi ha estat que ara m'atreveixo molt més a sortir de la meva zona de confort per experimentar coses noves sense por a equivocar-se i que he acabat fent del meu sketchbook quelcom personal, amb el meu estil i plasmant com em sento o què passa en el dia a dia.

Al llarg d'aquests quatre sketchbooks he fet uns 60 autoretrats en total, i en moltes ocasions el propòsit no era retratar-me de forma que m'assablés molt al dibuix sinó més aviat es tractava de traslladar el que sentia en el moment en un dibuix del meu rostre, dels meus uls...D'aquesta manera, ara quan miro els sketchbooks que he anat fent, recordo perfectament allò que em va passar  o com em sentia aquell dia que em vaig autoretratar de la foma que fos.

AUTORETRATS: